Dock är detta inte på något sätt en naturkatastrof. Det är överhuvudtaget väldigt sällan det är rena naturkatastrofer när det blir översvämningar. Vattendrag översvämmas nämligen med jämna mellanrum, det är snarast en naturlag. Problemet är när vi bebygger översvämningsområden.
Jag var förstås tvungen att leta upp lite mer information om just denna översvämning. Och det visade sig att det inte är någon naturkatastrof - eller olycka, katastrof är det ju knappast i denna skala, inga döda, mest ekonomiska förluster - , utan snarare en väldigt olycklig och dåligt underbyggd bebyggelseplanering.
"– Det är bra att det händer nu, med översvämningen av Kumlaån. Det är en nyttig påminnelse om naturens krafter, säger Peter Eriksson som aldrig trott på att en bebyggelse i närheten av Kumlaån vore möjlig av säkerhetsskäl." http://na.se/nyheter/hallsberg/1.3145420-konsekvenser-for-framtida-byggande
Peter Eriksson är mångårig miljöchef i Kumla kommun, och sedan en vecka även för Hallsbergs kommun säger det som många kunniga på samhällsplanering och vattenresurser känner väl till. Problemet är dock vattenanalfabetismen - okunskapen om vatten och dess natur. Beslutsfattare verkar ha svårt att lyssna på de som faktiskt har kompetensen när det gäller säkerhetsfrågor. Och allmänheten vill gärna bo nära vatten. Vill inte du?
Sammaledes gäller förstås alla reglerade vattendrag, alla dämda älvar, där dammarna nu åldras. Det sker dammhaverier konstant, incidenter likaså, och det är bara ren tur att ingen rejäl människoorsakad katastrof ännu har hänt - i Sverige. För det har hänt på många andra ställlen.
Det har även stor relevans för alla gruvdammar. Som bekant så står ju alla gruvdammar nämligen utomhus och fylls då på med nederbörd. Med ökade flöden - så blir det även ökade flöden genom gruvdammar - med större risker för dammbrott, och ökad spridning av gifter med genomrinnande vatten.
När det väl händer att det blir en översvämning, en damm brister - så är det viktigt att de områden som ligger nedströms är bebyggda på så sätt att så liten skada som möjligt uppstår. Inte förlägga boendehus, strategiskt viktiga byggnader såsom sjukhus (jämför tex Sunderby Sjukhus som ligger extremt nära Lule älv och dessutom väldigt lågt) och skolor mfl för nära vattendrag.
Dessutom måste det finnas avrinningsområden- marker som kan svälja översvämningarna, myrar, ängar. Såkallade "hårdgjorda ytor" - asfalterade vägar tex - har ingen förmåga att ta hand om stora vattenmassor.
Vad gäller gruvdammarna - ja - det man kan säga här är framförallt att se till att de inte etableras för nära de områden människor lever i, för då förstörs dricksvatten och marker för lång tid framöver.
Så Peter Eriksson har fullt rätt - det är en nyttig påminnelse. Med ökande temperaturer kan vi förvänta oss ännu mer återkommande höga flöden. Det gäller att vara beredda på konsekvenserna av detta.
Ja, klart slut från mig i just översvämningsfrågan för denna gång. Tänk på detta när ni ser nyhetsrapporteringen om översvämningarna framöver. Och tänk på detta - när du köper /bygger ditt hus eller lägenhet. Var bor du, i vilket översvämningsområde bor du?